Gourmetrestauranger

Italienska restauranger – en snabbguide

I Italien erbjuder man ett stort urval av restauranger med olika inriktningar och mänger av maträtter för den hungrige. Det är inte speciellt svårt att hitta en restaurang, men det är säkerligen lite svårare att välja. Har man en budget att gå efter kan det spela en avgörande roll om valet står mellan gourmetkost på en lite lyxigare restaurang eller om man vill ha en mer avslappnad miljö omkring sig på en traditionell Osteria, som kan vara en liten restaurang eller ett italienskt värdhus, där det serveras husmanskost.

Om man bortser från det ekonomiska kan det vara motiverande att kolla in de små tavernorna som serverar lokala rätter och goda viner, allt i en fridfull miljö. Man kan ha i åtanke att italienska restaurangägare har en tendens att underdriva lite. Det går att hitta fantastiska inrättningar som blygsamt kallar sig vinbarer eller osterior, men som erbjuder samma utsökta mat som de lite lyxigare restaurangerna. En välbeprövad metod är att följa lokalbefolkningen till deras favoritställen. Italienarna älskar att äta ute och de kan sin mat och känner garanterat till de bästa ställena.

Många drömmer om att resa till romantiska Italien med en käresta, och ett utmärkt sätt att få med sig en drömdejt till detta charmiga land är att mingla runt på dejtingsidor för att hitta sin nästa kärlek.

Några typer av restauranger att välja på:

La Trattoria – enklare krogar vars lokala specialiteter uppskattas av lokalbefolkningen. Maten är oftast väldigt bra och kostar inte så mycket.

La Pizzeria – pizzerior finns det, som alla vet, en uppsjö av i Italien. Det goda brödet gräddas i vedeldade ugnar. Pizzeriorna älskas av de flesta och är man en duktig pizzabagare har man oftast skapat sig ett gott rykte, så vill man njuta av en riktigt god pizza är det en bra idé att fråga lokalbefolkningen om råd.

Il Ristorante – här serverar man rätterna i den traditionella ordningen. Det är exklusive miljö med utsökta viner och förstklassig mat. Priserna är oftast höga. Här hittar man inte pizza på menyn.

Il Bar – här kan man hitta små rätter som är perfekta om man vill ha något litet att tugga på mellan måltiderna, som t.ex. minipizzor, nötter, panini, kex eller små ostbitar.

Il ristorante-pizzeria – utöver de vanliga pizzeriorna erbjuder allt fler restauranger sina gäster på pasta, kött, fisk och grönsaker. Maten på sådana här restauranger är inte förstklassigt, så ha inte allt för höga förväntningar.

L’Enoteca – små vinbarer där man kan beställa fina viner i vackra glas. Man kan också nu för tiden, på de flesta av dessa vinbarer, beställa kalla och varma lokala specialiteter.

L’Osteria – Osterior är enkla barer som också serverar enkla, regionala rätter. Dessa restauranger besöks ofta av lokalbefolkningen. I de mindre byarna utgör de centrum för för bylivet.

ashe