Gourmetrestauranger

Svenska och unika restauranger

I Sverige har man inte en exakt siffra på antal restauranger men 2017 fanns i Sverige 20 832 restauranger med hela 113 567 anställda. Många restaurangägare väljer att ha ett unikt tema på sin restaurang för att locka fler kunder, samt ge en bättre marknadsföring med något unikt.

Svenska restauranger som sticker ut

På Gamla Stans pittoreska gator i Stockholm finner man många mysiga små kvarterskrogar med allt från “äkta svenska köttbullar” till italiensk pasta med goda såser eller pizza. En bit ner på Västerlånggatan kan man stanna upp och se en stor, robust skylt där det står Aifur med fornnordiska bokstäver. Efter en lite längre trappa ner, hör man höjda rop till och glasen som skålar med äkta mjöd och personalen är klädda enligt dåtidens kläder. På Aifur, världens enda unika vikingakrog, kan man äta rejäla måltider med god, rustik mat lagad med omsorg och menyn har unika namn i vikingarnas anda. Ett stenkast från Aifur finns unika piratkrogen Lasse i Gatan där temat är piratlivet både med inredning och personal som serverar. Både Aifur och Lasse i Gatan drivs av den kreative artisten E-type.

När man ska ut och äta på en dejt, kan det vara extra pirrigt och då vill man klä sig fin. För att göra en outfit komplett, kan man även unna sig riktigt snygga underkläder att ha på sig när man går ut och äter! På en annan unik krog som heter AVEQIA, på Tulegatan i Stockholm, kan man laga sin egen mat ihop med kockarna! Konceptet är menat för att föra samman människor, men även för att man själv ska kunna se precis hur allt går till! AVEQIA är en lyxkrog med riktigt fin gourmetmat att avnjuta. Vill man få en spännande kulinarisk upplevelse i mörker, ska man äta på Svartklubben på Södermannagatan! Här äter man i totalt mörker med levande musik. Konceptet går ut på att smaksinnet förstärks när man tar bort ett annat sinne och visst kan det vara spännande att testa äta i mörker?

Unika skärgårdskrogar

Vad är väl inte mer underbart än att avnjuta en toast Skagen på en mysig terrass i den svenska skärgården? I hela Stockholms skärgård finns det en mängd restauranger som är väl värda ett besök. Då finns det bra tips på härliga skärgårdskrogar som man kan besöka för att avnjuta god mat till havets brus. På Finnhamns Café & Krog, kan man till exempel avnjuta en smörstekt gös, på Sandhamns värdshus en värdshusbiff med bearnaise eller varför inte en fisk- och skaldjursgryta på Grinda Wärdshus? Maten smakar alltid som bäst med en vacker utsikt och många skärgårdsrestauranger har fina lägen vid vattnet och en storlagen utsikt!

ashe