Gourmetrestauranger

Kvarterskrogarnas comeback

Kvarterskrogen har länge varit ett bekant inslag i den svenska restaurangvärlden. Denna typ av servering är enkel, rustik och hemtrevlig med en känsla av att vara hemma fast man är på lokal. Dock har detta förändrats något under de senaste åren då de nyöppnade krogarna har ökat explosionsartat. Men kan verkligen alla restauranger som ligger beläget på ett gathörn i en storstad kalla sig för kvarterskrog? Och måste restaurangen ha en fransk bistrokänsla för att kvala in som just kvarterskrog? Detta kommer vi utforska samt tipsa om olika typer av kvarterskrogar, allt från fine dining till enkelt hak.

Kvarterskrog eller bara vanlig restaurang

För att veta om alla restauranger kan gå under benämningen kvarterskrog, behöver vi först reda ut vad som menas med ordet kvarterskrog. Som nämndes ovan förknippar man ofta denna typ av krog med en hemtrevlig känsla och med en enklare typ av mat. Stämmer detta in på alla kvarterskrogar som nu har öppnat? Nej, såklart det inte gör. Vi finner att just benämningen kvarterskrog har fått ett uppsving till att bli oerhört trendigt vilket i sin tur skapar en hype kring detta koncept. Ett tecken på denna trend är att det blir alltmer vanligt att en redan befintlig restaurang öppnar en kvarterskrog upptill den redan befintliga verksamheten.

Interiör värdig en kvarterskrog

Det absolut mest vanliga inom just interiör och inredning på olika kvarterskrogar är att de ska inneha en känsla av fransk bistro med en närhet in till köket. Vi vill gärna sitta vid bänken där kocken tillreder vår mat, se polerade kastruller hänga från taket och gärna se ett styckningsschema inramat vid baren. Om personalen dessutom är mästare på att göra trendiga drinkar med oväntade komponenter och samtidigt får dig att känna dig som en i familjen, ja då är du på en sann kvarterskrog.

De bästa kvarterskrogarna i och runt Stockholm

När vi nu har benat ur huruvida en kvarterskrog faktiskt är en kvarterskrog, kommer vi såklart avsluta med att tipsa om våra favoriter!

Paraden Kvarterskrog och Barservering – den enkla krogen med den spektakulära inredningen.

Nybrogatan 38 – En av de första restaurangerna på Östermalm som hoppade på trenden gällande kvarterskänslan.

Matstudion Jönköping – Tommy Myllymäkis nystartade bistrosatsning med fine dining.

Avslutningsvis ska vi försöka ge svar på varför just kvarterskrogarna har fått en comeback under de senaste åren. Vi tror att det kan ha att göra med den hemmakänslan som så ofta infinner sig när man slår sig ner på någon av dessa krogar. Eftersom vi mer och mer vill ta oss utanför hemmet för att umgås, jobba eller bara äta en middag kan det finnas en ytterligare trygghet i att stigmatiseringen kring att just gå ut och äta på lokal börjar försvinna. Att kunna gå ner på hörnet i ditt kvarter, beställa in en bit mat och njuta av sällskapet är något som alla numer kan göra oavsett prisklass. Det har kvarterskrogen möjliggjort.

ashe