Succén med rullande foodtruck på Stockholm gator har till viss del uteblivit. Efter sommaren 2013 hade 20 nya tillstånd släppts och det endast i Stockholmsområdet. Många hoppades på idén om att sälja mat på hjul. Idag har en rätt stor del av dessa foodtrucks lagt ner sina verksamheter. Mycket på grund av krångliga regler, restriktioner och dyra tillstånd. Lägg där till den ökande konkurrensen och resultatet blir att många foodtruck-ägare säljer bilarna och avslutar verksamheten. En del var nog naiva – trodde att det bara handlade om att köpa en större lastbil och börja sälja mat direkt. Det är betydligt tuffare än så, menar Krister Lund. Numera har han sin foodtruck uppställd i Kista. Han säger sig tröttnat på att försöka köra sitt koncept i stan.
Sedan starten 2013 har antalet foodtrucks idag blivit färre. Möjligen kan en nyligen arrangerad och årlig festival i Kungsträdgården hjälpa foodtruck-ägare runt om i Stockholm regionen att marknadsföra sig. Första foodtruck-träffen hölls 6 september förra året och vinnare det året blev ”Indian Street Food”, vem det blir detta år återstår att se. Totalt var det ungefär 30 st olika foodtrucks med restaurangkök från hela världen som fanns representerade vid förra årets Foodtruck Festival i Kungsträdgården.
Dyster framtid för foodtrucks?
Redan vid årsslutet 2016 när flertalet av foodtrucks-tillstånden började löpa ut i Stockholm var det 26 stycken som valde att lägga ner och inte förnya sina tillstånd. Nådastöten skall ha varit den avgiftshöjningen som gjordes som 2015 och detta kan sägas, slog undan hjulen för många näringsidkare inom branschen. Ägarna av foodtrucks i Stockholm menar att konkurrensen blivit för stor och avgifterna för höga. Det ser inte speciellt ljust ut för de rullande restaurangerna för tillfället. Synd för det var ett glatt inslag i stadsmiljön och perfekta matställen om man var på språng.