Gourmetrestauranger

Hur vacker inredning kan lyfta restaurangen

I restaurangernas värld står maten naturligtvis alltid i fokus. Det betyder emellertid inte att man kan strunta i allt annat. En vacker inredning, speciellt på de ställen man kanske inte alltid tänker på, som till exempel toaletter, är mycket viktig för att höja helhetsintrycket.

Som ny restaurangägare är det lätt att du bara tänker på maten du serverar, men om du vill att ditt ställe ska förbli populärt är det viktigt att även tänka på inredningen. En tråkig och kanske misskött toalett kan göra större skada än du tror. Om hygienutrymmena inte är trevliga är det lätt för gästen att tro att även köket är ohygieniskt. Att inreda en toalett behöver inte vara svårt eller bli dyrt. Det kan räcka med att satsa på en vacker kommod som pryder sin plats. Fördelen med en sådan är dessutom att den kan agera förvaring för till exempel extra toalettpapper och handdukar.

Håll rent och snyggt

Något som inte kan sägas för många gånger är att en restaurang bör vara välstädad och ren. Det gäller speciellt utrymmen som toaletter. Golvet i ett sådant utrymme blir snabbt solkigt eftersom människor bär skor när de besöker dem. Handfatet får också snabbt två och kalkfläckar. Ta därför för vana att städa dessa utrymmen minst en gång per dag, gärna flera. Se också till att det alltid är välfyllt med tvål, toalettpapper och handdukar.

Sätt restaurangen på kartan med rätt inredning

Det är också viktigt att komma ihåg att du kan förstärka intrycket av maten du serverar med hjälp av inredningen. Det finns många exempel på restauranger som drar minst lika mycket besök med hjälp av sin inredning som med sin mat. Har du ett franskt kök kan det förstärka matupplevelsen oerhört mycket med en inredning som för tankarna till en klassisk fransk restaurang. Serverar du italienskt är rutiga dukar och levande ljus i flaskor ett beprövat kort. Det går också att ta det hela ett steg längre och skapa en temarestaurang. I Japan är man speciellt duktiga på det och har restauranger som med teman som bland annat Alice i Underlandet och Mumin.

Enkla tips som lyfter inredningen

För att lyfta inredningen på ett enkelt sätt behövs bara några små enkla handgrepp. Byt till exempel ut tråkiga pappersservetter till varianter i textil för en mer exklusiv känsla. Byt också ut den traditionella vägghängda tvålbehållaren på väggen på toaletten till en lyxigare variant i vacker flaska. På toaletten kan du också erbjuda en korg med riktiga handdukar i mindre format som slängs i en tvättkorg när de använts.

ashe