Restaurangkök i världen

Första pizzerian i Sverige

Tro inte att Stockholm var först med precis allt, vad det gäller nymodigheter och matinfluenser. I Västerås öppnades och bakades den första pizzan i Sverige för över 70 år sedan. Året var 1947. Då öppnande den första pizzerian i Sverige och sedan dess har det tillkommit ca 4000 pizzerior i Sverige. Pizzan kom tillsammans med den första arbetskraftsinvandringen under slutet av 1940-talet. I dag finns närmare 4 000 pizzerior i Sverige. År 1947 serveras Sveriges första pizza på Restaurang Sjöhagen i Västerås. Staden behövde arbetskraft och man beräknar att ca 600 italienare invandrade för att ta anställning på Asea eller metallverkan som gick på högproduktion I Sverige i slutet av 1940-talet. Detta gav svenskarna smak för nya maträtter och kryddor från Medelhavet. Italienarna förde med sig kulturen av att laga, äta och dricka gott tillsammans.

Arbetskraftsinvandringen till Sverige under 1940-talet och fram till slutet av 1960-talet bygger på att invandrarna går direkt in på fabrikerna och industrierna. I samband med detta skapas nya restauranger och nya maträtter som svenskarna verkligen tar till sig. Idag är pizzan och pastan en del av vardagen för många hushåll i Sverige. Under 1950-talet lanseras pizzan i Stockholm. Det blir inte någon succé utan kommer dröja till 1960-talet innan pizzan får fäste i huvudstaden. Riktigt etablerad blir inte pizzan i Stockholm förrän 1968 då krögaren Bengt Wedholm som inför pizzan på menyn blir ett stående inslag på Östermalmsrestaurangen Östergök i Stockholm.

I Stockholm finns det väldigt många pizzerior och italienska krogar idag.

Det italienska köket är förmodligen större än det franska köket vad det gäller att ha integrerats med svenska mattraditioner. Det lär finnas fler genuina italienska krogar i Stockholm än vad det finns genuint franska I Stockholm. I år har det dessutom nyligen tillkommit en italiensk krog med högt i tak. Vilket säkerligen kommer att bli en klassiker om man får tro recensionerna. Lokalen är fantastik, en gammal biograf och numera ombyggd till restauranglokal. Kan det bli bättre? Atmosfären är som tagen från ett klassisk italienskt Fellini-drama. Röda fåtöljer, vita dukar och personalen i svarta kostymvästar ger hela stället en karaktär av flärd och lyx. Restaurangen vill att gästerna inte bara skall få smaka på Italien. Här uppmanas sällskapet att även äta som italienarna gör. Ta in mycket mat och dela familjärt på alla maträtterna tillsammans!

ashe