Gourmetrestauranger

Köpa restaurangmat med en app

Det lagas en hel del mat på landets restauranger och naturligtvis blir det en hel del maträtter över. Det är inte alltid lätt att avgöra hur mycket råvaror som går åt,

och även om köksmästaren och kocken är specialister för att minska matsvinn och vet hur mat ska sparas, kan man inte undgå att mat blir över. Numera går det att via olika appar, köpa sådan mat.

Ofta över på lunchen

Många lunchrestauranger har fram tills nu tvingats slänga mat som blivit över efter lunchbufféerna. Men nu kan man knappa in vad som finns kvar. Intresserade personer ser då denna information på sin app i mobiltelefonen. Maten säljes ofta till halva priset, eller till och med billigare än så. Kökspersonalen kan enkelt göra iordning färdiga lunchlådor och vad som går ut till försäljning försvinner oftast inom en timme. Det är som att använda en dubbeldörr där både restaurangen och köparna går vinnande ut ur affären som görs. Det är alltid lyckat med lösningar där kund och säljare gör en win-win affär.

Framförallt studenter

Mestadels är det studenter som använder apparna men egentligen finns kunder från alla grupper i samhället enligt app-tillverkarna. Man har räkna tut att ungefär 10% av luncherna hamnar i sopkorgen, vilket är synd, då det inte är något fel på maten. De färdiga matlådorna till försäljning sätter nu stop för matsvinnet, och sprider även glädje bland dem som vill ha en lite billigare lunch. Det ger många även möjligheten att prova på lite nya lunchställen och kanske även modet att smaka annan typ av mat.

Överbliven mat blir nu business

Bara i vårt grannland Finland slängs omkring 450 miljoner kilo mat och det var också där en av de första apparna ResQ startade sin verksamhet. Man säljer inte bara lunchlådor från restauranger utan även alltifrån smoothie, bullar och matkassar från kaféer och matbutiker. Det är också en bytande extrakälla till inkomst för landets restauranger när överbliven mat inte längre går rakt ned i sophinken. Detta leder även till att priserna generellt kan sänkas något i framtiden, eftersom marginalen för matsvinn minskar kraftigt. Det återstår om restaurangbranschen har hittat ett vinnande kort, som ger ett uppsving framöver.

Ekologiskt & trendigt

Det är idag inte ett ”billighetstecken” att en restaurang auktionerar bort överbliven mat, utan tvärtom ett tecken på att man är med i tiden. Det är trendigt att satsa på ekologiska lösningar i alla led av en matverksamhet och även en mer lyxbetonad restaurang har allt att tjäna på att ta hand om mat som blivit över. Man får också chansen att nå ut till nya framtida kunder, som kanske inte provat maten från restaurangen innan, men genom inköpet av överbliven mat kommit i kontakt med lunchstället.

ashe