Gourmetrestauranger

En av Sveriges restaurangtätaste städer

När man säger ”Sveriges restaurangtätaste stad” kanske du tänker på Stockholm, varför inte Göteborg eller kanske till och med Malmö. Men inte skulle du väl kunna tänka dig att Sveriges restaurangtätaste stad skulle vara Visby på Gotland? Även om Visby är en vacker stad med mycket historia ska vi inrikta oss på en annan stad med riklig historia. Då talar jag om Helsingborg, Sundets pärla.

Vad innebär uttrycket ”Sveriges restaurangtätaste stad”? Det baseras på hur många invånare som finns per restaurang. Ju mindre invånare per restaurang desto restaurangtätare stad.

Helsingborg är inte en så värst stor stad, utan med sina ca 145 000 invånare är den Sveriges åttonde största stad. Ändå hittar man minst en restaurang på varje gata eller i varje hörn.

Smaker från Mellanöstern

Vi kan börja vår resa in i Helsingborgs professionella kök på Söder i Helsingborg. Här kryllar det av pizzerior, kebabhak och arabisk mat. Om du aldrig har ätit arabisk mat, gör det och gör det snarast! Arabisk mat är alltid gjord från grunden och det finns inget som liknar det! De fantastiska smakerna från Mellanöstern dansar i din mun. Till Söder kommer du när du vill ha riktig irakisk eller libanesisk mat till bra pris.

Husmanskost eller hawaiianskt?

Vi rör oss lite norrut och hamnar i Centrum. Här ligger Helsingborgs populäraste restauranger, som Mommees, KOL och Gastro. Här hittar du alla krogar och innerestauranger som har fullt under luncher och på after work. I denna stadsdel ligger restaurangerna nästan ovanpå varandra.

Mitt i denna djungel ligger Mariatorget med den vackra Mariakyrkan. Kommunens mål är här att skapa ett restaurangtorg och därför omringas medeltidskyrkan av restauranger. Här kan du få allt från handgjorda pommes frites till poké-bowls, eller sitta och äta meze och ta en drink på en av Helsingborgs populäraste restauranger, eller varför inte lite tapas? På detta torg kan du hitta det mesta.

Middag med utsikt

Även i den norra delen av Helsingborg, Pålsjö och Tågaborg, ligger några av de bästa restaurangerna i staden. Allt bara ett stenkast från havet, så inte nog med att man får avnjuta en god måltid med ett gott glas vin utan man har dessutom utsikt över havet. Perfekt för en romantisk kväll.

Här börjar restaurangerna sina lite men frukta ej. Det finns gott om pizzerior i den här staden. Kör man utanför innerstan finns det småhak här och där, grillkök och pizzerior så även om mängden sinar lite tar de aldrig slut. Om det fortsätter på det här sättet kanske Helsingborg, Sundets pärla, en vacker dag går om Visby när det gäller att vara Sveriges restaurangtätaste stad. Det återstår att se, men just nu nöjer de sig nog med att vara topp 5.

ashe