Restaurangkök i världen

Indiska köket

Curry, saffran och chilli. Mystiskt, spännande och förtrollande. Precis som landet Indien är det indiska köket färgsprakande kulinariskt, och otämjt. Detta är kryddblandningarnas främsta kök i hela världen. Indisk mat smakar förmodligen tusen gånger mer än något annat kök, deras mattraditioner går tusentals år tillbaka i historien. Religionen har starkt påverkat den indiska matlagningen och köttkonsumtionen är låg. Variationen och utbudet av vegetariska rätter inom den indiska matkulturen överträffar alla andra matkulturer i världen. Lägg därtill kyckling och lammrätterna. Det indiska köket är stort och erbjuder i princip något för alla oavsett smakpalett och önskemål. Tänk dock på att det indiska köket kan vara både hett och starkt.

En av de indiska restaurangerna (Agra Tandoori) skall servera den starkaste indiska maträtten Phaal åt sina gäster. Restaurangen ligger i Sundbyberg utanför Stockholm. Hit kommer folk för att prova rätten som sägs kunna bota huvudvärk och förkylningar. Provar man får man se till att ha en god mangojuice nära till hands – för det lär vara starkt. Mycket starkt. Enligt uppgifter varnas gäster med svagt hjärta eftersom maträtten kan ge en hjärtinfarkt om man inte är fullt frisk för övrigt. Maträtten är förmodligen alldeles för stark för de flesta matgästerna. Fast den går ju om man frågar att få i en något mildare variant. Glöm inte bort det. Flertalet av de indiska rätterna kan om gästen önskar, mildras i både styrka och hetta. Vad det gäller barnen och indisk mat rekommenderas palal paneer. En vegetarisk spenat och ost rätt som serverad med ris. Både nyttigt och milt för magen.

Musiken viktig för restaurangerna

Att äta innebär att uppleva med flera sinnen än endast smaksinnet. Syn, hörsel, lukt, känsel och smak påverkas av en restaurangupplevelse. Att maten skall dofta, smaka och se god ut är en ren självklarhet. Dock påverkas gästerna i en restaurang även av musiken. Och i synnerhet vilken musik som spelas. Tänk er att kliva in på en indisk restaurang och ur högtalarna strömmar Beethovens ödessymfoni. Har aldrig hänt. och kommer förmodligen aldrig att hända. Går man på en indisk restaurang är det med 95% säkerhet indisk musik som spelas. Det förhöjer stämningen och känslan av autenticiteten.

Forskningen inom området påvisar att vilken sorts musik en restaurang spelar bör vara anpassad för vilken typ av mat man serverar. En ny studie från svensk forskning gjordes förra året angående musiken påverkan på restaurangernas försäljning av mat och dryck. Studien visar att restauranger kan öka försäljningen med nästan 9% beroende på vilken typ av musik man väljer att spela i restaurangen. Musiken som spelas på en restaurang måste smälta in i hela konceptet. Annars verkar effekten närmast bli den motsatta. Musik som inte passar in är enligt undersökningen värre att spela för matgästerna än att inte spela någon musik alls.

ashe