Restaurangkök i världen

Svensk husmanskost – en kort historik

Fram till slutet av 1800-talet och efter Sverige blivit industrialiserat samt urbaniserat, producerade svenska hushåll i princip allt vad de behövde i mat. Vilt, fisk och boskap var viktiga proteinkällor och kompletterades med betor, rovor och potatis. Enda produkten hushållen köpte i större mängder för att konservera och smaksätta maten, var salt. Hushållens behov av grönsaker, frukt och bär samlades in under sommar och höst för att sedan konserveras och räcka året runt. Standardmaten var gröt, välling och soppor. Regionala skillnader fanns, i kustområdena var förstås fisk, både torkad, saltad eller lutad vanligt förekommande.

Potatis är vår vanligaste basföda inom den svenska husmanskosten idag. Däremot kom den relativt sent till Sverige. Det var inte förrän på 1700-talet den gradvis tog över den svenska matkulturen och husmanskosten. Innan potatien blev basföda var kål, ärter och bondbönor klart vanligare än potatisen. Sädesslagen var viktig basföda i Sverige och det äldsta mjölet var kornmjöl; senare kom råg, havre och vete att bli vanliga.

Genom katolicismens intåg i Sverige under tidig medeltid påverkades den svenska matkulturen. Fastan gjorde ägg och torkad fisk populärt under vissa tider av året och matinfluenserna ökade under 1600-talet. Mycket tack vare Karl den XII och dennes relationer med Turkiet. Köttbullarna och kåldolmarna kan ses som importerade från det turkiska köket via den svenska konungen Karl den XII. Ytterst få av de svenska maträtterna inom svensk husmanskost är genuint svenska. Skulle vara sill och lutfisk, möjligtvis.

Husmanskost idag

Idag kan en del av husmanskosten kopplas till snabbmaträtter – pizza, sushi, kebab och hamburgare äts nog oftare idag än hemmagjorda kåldolmar med lingonsylt och kokt potatis.

Svenska matkultur är ett smörgåsbord av spännande maträtter. Här finns regionala och lokala specialiteter från söder till norr – spettekaka, isterband, saffranspannkaka och renskav. Restaurangerna i storstderna serverar mat från hela världen och idag finns en matkultur och ett utbud av sällan skådat slag. Svensk husmanskost, nordisk matlagning och restauranger vinner mark i andra delar av världen. Våra kockar från Sverige har mycket gott rykte internationellt och placerar oss högt rankade på den internationella matkartan. Före detta socialdemokratiska ministern Leif Pagrotsky vill visa upp svensk matkultur i New York genom den svenska appen AirDine. via vilken han vill bjuda besökarna på svensk husmanskost. Totalt kommer 15 gäster att bjudas in och få smaka på följande läckerheter av svensk traditionell matkultur. Förrätten skall vara sill på rågbröd med, ost, stekt smör, syltlök, stekt ägg och potatis. Varmrätten kommer att bestå av kalvkött med dillsås och potatis och efterrätten, svensk klassisk ostkaka med sylt. Hoppas inte Leif Pagrotsky glömmer det mest svenska till efterrätten – kokkaffet!

ashe