Gourmetrestauranger

Michelinstjärnor & gourmetrestauranger

Vad har egentligen en fransk däcktillverkare vid namn Michelin med restaurangmat att göra? Hur sladdade däcktillverkaren Michelin in på matspåret? Låt oss bromsa in ett slag och ta det från början. Vad är då en Michelinstjärna? Vad innebär betyget och vem skapade bedömningen Michelinstjärna? Det hela började i Frankrike och staden Paris året 1900. Michelinstjärnor har därmed delats ut i 118 år från starten. Syftet med Michelinstjärnan var att få bilägarna att besöka recenserade restauranger – genom utflykter i sina bilar. På den tiden fanns det ca 3000 registrerade bilar i Frankrike. Det stora flertalet var belägna i området kring Paris. Både bilindustrin och restauranger insåg att fransmännens intresse för mat var överställt deras bilintresse. För att slå två påsar ihop – fransosernas matintresse skulle även bli ett sätt att öka bilismen och få fransoserna att använda bilen i större utsträckning än tidigare. I och med detta föddes idén om att guida bilisterna genom Michelinstjärnornas krogomdömen – för att sätta stjärnkrogarna i Frankrike på kartan. Både bilindustrin och restaurangerna insåg vinsterna i detta och flertalet franska restauranger ville snabbt försöka uppnå högstatus inom krogvärlden genom att prövas av Michelinguiden. Meningen från start var att guida franska bilister till stjärnkrogar runtomkring i Paris och dess närliggande landsbygd. Drömmen för många restaurangägare är att få en eller flera Michelinstjärnor vilket kan tilläggas redan inledningsvis – detta är oerhört svårt att uppnå.

Idag finns Michelinguiden representerad världen över. Precis som då är den nu fortfarande graderad från en till tre Michelinstjärnor. Högsta betyget tre stjärnor betyder att restaurangen är väl värd att resa till även om det blir en lång omväg. Restauranger med en Michelinstjärna betyder att maten håller exceptionellt hög kvalité inom sin matkategori. En nyhet för matintresserade och nyfikna angående jakten på flest restauranger med Michelinstjärnor. Sverige leder faktiskt i år över sin strsta konkurrent Danmark i kampen om flest restauranger med Michelinstjärnor. Sverige har hela 32 stycken restauranger i landet med minst en Michelinstjärna – på varje varvid en av dessa krogar har uppnått full pott – tre mycket starkt lysande Michelinstjärnor! Restaurangen ligger i Stockholm och går under namnet Franzén. Kan tilläggas att de flesta Michelinbedömda restaurangerna ligger i Stockholm, Göteborg och Malmö. Inriktningen på mat kan skilja sig mellan restaurangerna. Finns allt från svensk husmanskost till japansk sushi på listan över restauranger som fått Michelinstjärnor.

Ett bättre betyg än att få Michelinstjärnor som restaurang är svårt att uppnå – fast det handlar även om att kunna behålla stjärnstatusen. Samtliga Michelinkrogar prövas årligen för att få behålla sina Michelinstjärnor. Det krävs enormt mycket av restaurangen vad det gäller matlagning, service och upplevelse. Dock är det endast restaurangens matlagning som kan ges Michelinstjärnor- allt annat, service, miljö och upplevelse bedöms med symbolen korslagda bestick.

ashe