Restaurangmenyerna förr i tiden kännetecknades inte direkt av att vara nyttig mat med tanke på fett, socker och gluten i matlagningen. Historiskt sett har restaurangmenyerna framför allt förknippats med feta gräddsåser, flottiga biffar och sockrade efterrätter.
När det gäller den svenska husmanskosten har den egentligen aldrig varit särskilt hälsosam i förhållande till fett, kolhydrater och salt. Utbudet av olika restaurangkök, rätter och måltider är större än någonsin och mycket beror förstås på människans ändrade livsmönster, migration och resande. Att vilja återuppleva smakerna av senaste semesterresmålet till Thailand eller Indien låter sig enkelt göra genom restaurangerna i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Smakerna från dessa kök kan ta dig tillbaka till ett tidigare besökt land på nolltid. En sak står klar sedan tidigare. Restaurangmenyernas mat ser helt klart annorlunda ut än för 30-40 år sedan. Utbudet av nyttig, näringsrik och god restaurangmat har aldrig varit större. Livet är för kort för att inte äta gott och nyttigt!
Närodlat, raw food, vegetariskt och glutenfritt – Stockholms utbud av hälsosamma restaurangalternativ har ökat lavinartat. Parallellt med den ökade efterfrågan av mer hälsosamma restauran alternativ till både lunch och middag, vill gästerna även äta nyttigt. Många restaurangbesökare är idag mer hälsointresserade, och ställer högre krav på att råvarorna i restaurangköken är ekologiska, närodlade och hälsosamma. En liknade utvecklingen har även skett på andelen ekologiska och närproducerade livsmedel i butikerna. Ekologiska produkter säljer mer än icke-ekologiskt idag. Mattrenden att inrikta restaurangmenyerna mot en mer kalori- och hälsoinriktad utformning av maträtterna är inget nytt.
Alltfler restauranger har förstått att hälsotrenden bland matgästerna är här för att stanna. Hos vissa krogar är andelen gäster som väljer maträtt efter kaloriinnehåll och fettinnehåll uppe i en tredjedel. En stor andel av gästerna vill ha kalorisnåla maträtter. Därtill är det inte enbart kvinnor som tänker och väljer bland de smalare maträtterna. Enligt köksmästaren Fredrik Eriksson på Villa Källhagen i Stockholm ser han en lika stor andel män i medelåldern som börjat tänka på vad de stoppar i sig.
Menyerna med mer kalorisnål mat innebär egentligen inga radikala förändringar på tallriken. Mera grönsaker, lättare mejeriprodukter, halstrad fisk, mindre smör och mer olivolja vad det gäller matlagningen. Flera restauranger och krögare tror att framtiden kommer att innehålla ännu mera medvetenhet hos restaurangbesökarna. Du vill veta vad du äter eftersom du blir vad du äter. Konstigare än så behöver det inte vara.