Restaurangkök i världen

Thailändska köket

Ett kök som verkligen verkar ha kommit in i den svenska matkulturens hjärta är det thailändska köket. Till viss del hänger detta säkerligen samman med att svenskarna har gjort Thailand till ett av vårt mest vanligaste och populäraste semesterresmål. I princip verkar alla ha varit eller skall åka till Thailand.

De två främsta orsakerna till att det thailändska köket kommit in och vunnit svenskarnas smaklökar är att flera svenskar har besökt Thailand och vill gärna äta den thailändska maten i Sverige och andra orskaken av ökade thailändska restauranger är att alltfler thailändare och thailändskor bosätter sig i Sverige. I princip har nästan alla gatukökens tunnbrödsrullar, varmkorv och hamburgare blivit vad man i folkmun brukar kalla ”thaikiosker”. Dessa kiosker var tidigare traditionella svenska korvkiosker. Idag finner vi thaikioskerna i stort sett överallt. Inte bara i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Thaikioskerna finns i mindre orter, efter landsvägarna och tågstationerna i nästan hela Sverige.

Thaimaten har blivit en stor del av fredagsmyset när ingen orkar laga eller gå ut på restaurang. Här blir thaikiosken oslagbar i sitt koncept av att vara billig, snabb och lätt att ta med hem till familjen. Smakerna i det thailändska köket går lätt att anpassa till att vara mindre starka eller mer starka beroende på vad man som besökare föredrar. Och kycklingspett med jordnötssås är oftast barnens favorit. Thailändska köket har blivit en del av den svenska matkulturen. Precis som pizza, kebab och sushi har alla dessa kulinariska matkulturer kommit till Sverige för att stanna. Gudskelov!

ashe