Gourmetrestauranger

Restauranger med fantastiska vinkällare

Mat och vin konsumeras bäst tillsammans. En lyckad kombination gör att både vinet och maten smakar bättre. För restauranger är vinlistan nästan lika viktig som menyn. Den måste innehålla något för alla smaker och rätter på menyn. Det ställs höga krav på vinutbudet på restauranger världen över eftersom gästerna i allt större utsträckning vill testa olika viner och smakkombinationer. Nedan listas några restauranger som har fantastiska vinkällare. Om du inte har möjlighet att

besöka någon av dessa restauranger kan du beställa en vinlåda med underbara viner för att skapa en lyxig mat- och vinupplevelse hemma istället. Vinoteket.se erbjuder välkomponerade vinlådor med olika teman. Precis som på en restaurang har Vinotekets sommelier omsorgsfullt valt ut de bästa vinerna. En vinlåda är perfekt för dig som vill utforska olika områden eller lära dig mer om druvsorterna. Varje låda kommer dessutom med serveringstips för att du lättare ska kunna kombinera mat och vin på bästa sätt.

PM & Vänner – Sveriges bästa vinkällare

Restaurangen PM & Vänner i Växsjö har världens bästa vinkällare enligt testgruppen på tidningen Wine Spectators. PM & Vänner erbjuder en imponerande vinlista med fler än 4300 sorter fördelat på 20 000 flaskor. Utnämningen kan jämföras med Michelinguidens stjärnor fast för vin. År 2017 tilldelades PM & Vänner tre glas vilket är den högsta utmärkelsen som även kallas “Grand Award”. Detta ger restaurangen en plats i den prestigefulla vinguiden World of Fine Wine. När PM & Vänner tilldelades utmärkelsen hade endast 89 restauranger i världen tilldelats den.

La Tour d’Argent – en klassiker i Paris

La Tour d’Argent är en restaurang i Paris som har en av världens mest imponerande vinkällare. Där finns flera hundratusentals vinflaskor i två våningar under marken. Restaurangen har en rik historia och anses vara ett franskt nationalmonument. Den grundades enligt egen utsago år 1582. Här finns viner i alla prisklasser och årgångar.

Mileștii Mici – världens största vinkällare

Mileștii Mici är en liten stad utanför Moldaviens huvudstad Chisinau. Här finns världens största vinkällare enligt Guiness rekordbok. Fler än 2 miljoner flaskor finns i denna underjordiska källare. I de underjordiska gångarna kan du köra bil, cykla eller gå för att upptäcka vinkällaren. Det är nästan uteslutande moldaviskt vin i vinkällaren. Moldavien har tillverkat vin i flera tusen år och var den största vinproducenten i Sovjetunionen. Runt omkring källaren finns det många lokala restauranger som erbjuder lokala specialiteter.

French Laundry – restaurangen där sommelier skolas

French Laundry i Napa Valley anses vara en av världens bästa restauranger. Här har många av världens bästa sommelierer arbetat genom åren. Restaurangen ägs av den världsberömda kocken Thomas Keller och har tre Michelinstjärnor. Restaurangen har även erhållit Wine Spectator Grand Award.

Alain Ducasse Louis XV – fransk lyx

Louis XV är en fransk restaurang i Monte Carlo i Monaco. Restaurangen ägs av den franska kocken Alain Ducasse. Restaurangen som ligger i Hôtel de Paris Monte-Carlo, öppnade år 1987 och var den första hotellrestaurangen som belönades med tre Michelinstjärno samt Wine Spectator Grand Award. Vinkällaren utgörs av fler än 400 000 flaskor.

ashe