Gourmetrestauranger

Olika typer av restauranger

I takt med att många i världen jobbar längre och spenderar mindre tid hemma har det blivit vanligare att äta ute på restaurang. Av detta har det börjat dyka upp en mängd olika restauranger, även i mindre byar. En del av dessa inriktar sig på att erbjuda en mängd olika rätter eller teman, medan andra endast lagar ett fåtal maträtter till perfektion. Således syftar denna text till att diskutera olika typer av restauranger då det i dagsläget kan vara svårt att navigera om man är van vid att äta hemma ofta.

Lunchrestaurang

Den typ av restaurang som kanske är den vanligaste är lunchrestaurangen. Detta är en klassiker oftast för personer som bor i städer och behöver något snabbt i sig påväg till ett möte eller en konferens. Således syftar lunchrestauranger oftast till att mätta de som är på språng och det ska helst gå relativt fort att få maten. Detta på grund av att många endast har en timmes lunch.

Detta fenomen är oftast tydligast i städer som Stockholm, men städer i Asien har tagit detta till en extrem nivå. Exempelvis i Singapore är det populärt att äta lunch på olika typer av ”Hawker Centres”. Detta kan förklaras som en lång korridor av olika typer av matstånd till höger och vänster. Oftast serverar dessa matstånd endast en eller två maträtter. Därefter köper affärsmännen vad de önskar och sätter sig vid ett bort och slänger i sig maten väldigt fort. Således ska man alltså inte förvänta sig en fin måltid med lång sittning här.

Middagsrestauranger

Middagsrestauranger kan lite ses som motsatsen till lunchrestauranger. Oftast innebär en middag att man sitter lite längre för att äta och umgås. I sin tur finns det såklart också en mängd olika middagsrestauranger varpå många syftar till att inte bara mätta, utan också att underhålla gästerna.

I Sverige växer middagsrestaurangerna fram på sommaren. Detta då många restaurangägare väljer att ta fram utemöblerna vilket lockar gästerna alltmer. Eftersom det numera är väldigt billigt att köpa byggmaterial på hemsidor som exempelvis byggmax är det också populärt att bygga en veranda som gästerna kan sitta och äta på.

Restauranger med teman

En del restauranger håller dock samma standard och meny året runt. Oftast är detta restauranger som har speciella teman eller som serverar en specifik typ av mat. Exempelvis har det blivit mycket populärt att äta vietnamesisk mat i Sverige. Detta på grund av att många vietnameser bor i Sverige, men också på grund av att vietnamesisk mat ofta är vegetarisk.

Det är också populärt att äta arabisk mat i Sverige varpå rätter som hummus och falafel har blivit synnerliga populära de senaste åren. Således är det relativt ovanligt att dessa restauranger ger sig in på andra typer av mat.

ashe